EBEVEYNLER, ÇOCUKLAR VE GÜVENLİ BAĞLANMA…
Güvenli bağlanma, bir çocuğun, anne-baba öncelikli olmak üzere bakım veren kişilerle sağlıklı ve güvenli bir bağ, duygusal bir ilişki kurması anlamına gelir. Kurulan bu bağ çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini önemli ölçüde etkilemekle birlikte, onların dünyayı tanıma biçimlerini ve başkalarıyla ilişki kurma becerilerini belirlemektedir. Çocuğa bakım veren kişiler, çocuğun güvenli bağlanmasını destekleyerek onların sevgi ve şefkat duygusuyla sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamalıdır.
Peki Güvenli Bağlanma Nasıl Sağlanır?
Güvenli bağlanmanın sağlanması için bakım veren kişilerin, çocuğun ihtiyaçlarına duyarlı ve tutarlı bir şekilde cevap vermeleri önemlidir. Çocuğun ihtiyaçlarına zamanında tepki vermek, ona fiziksel temas ve sevgi göstermek, duygusal destek sağlamak ve ilgide tutarlılık göstermek dikkat edilmesi gereken noktalardır. Çocuğa karşı duyulan sevgi, ona şefkâtle sunulmalı, sabırlı, sevecen ve sakin bir dil kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Çocuklarla aktif ve etkili zaman geçirmek de güvenli bağlanmanın temel unsurlarındandır. Birlikte etkili zaman geçirmenin en keyifli yolu ise tabii ki bebeklik çağından itibaren çocukla birlikte oyun oynamaktır. Oyun aracılığıyla, çocuğun, anne-babasıyla güvenli bağ kurması sağlanabileceği gibi bilişsel, duygusal ve sosyal gelişim alanları başta olmak üzere pek çok alanda gelişimi de desteklenmektedir. Bebeklik çağından itibaren göz temasının kurulduğu oyunlara mutlaka gün içinde yer verilmeli, oyun oynayan yetişkinlerin de o an’dan aldığı keyfi çocuğa yansıtmasına özen gösterilmelidir.
Fikir olması amacıyla aşağıda oyun örneklerine yer verilmiştir. Sizler de çocuğunuzla bu örnekleri uygulayabilir, çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarına göre oyunlarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Güvenli Bağlanmayı Destekleyen Oyun Örnekleri:
1. Göz Teması Oyunları
Oyun: Gözlerim Nereye Gidiyor?
Nasıl Oynanır?
Anne, bebeğiyle ya da küçük çocuğuyla yüz yüze gelir. Anne, çocuğuna göz teması kurarak onun gözlerini takip eder. Çocuk da zaman zaman annesinin gözlerine bakarak ona gülümser veya annesi gözlerini kapattığında, açtığında aynı şekilde tepki verebilir. Eller aracığıyla gözler veya yüz kapatılarak “CEE-EE!” oyununa dönüştürülebilir. Gözler hareket ettirilirken “yukarıya, aşağıya, sağa, sola” gibi yön isimleri sözel olarak da ifade edilerek çocuğun dil gelişimine de destek sağlanabilir.
Bağlanmaya Etkisi: Göz teması, güvenli bağlanmanın temelini atar. Ebeveyni ile çocuğun gözlerinde kurulan bu bağlantı, çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar.
2. Şarkılı Oyunlar
Oyun: Ellerim Ellerim
Nasıl Oynanır?
Anne, çocukla birlikte klasik çocuk şarkılarından birini söyler ve şarkı sözlerine uygun olarak elleriyle ya da vücut hareketleriyle hareket eder. Örneğin "Ellerim ellerim, seni seviyorum!" şeklinde şarkıyı söyleyip elleriyle çocuğun ellerine dokunabilir. “Burnum burnum nerede? Burnum, burnum burada!” deyip çocuğun burnuna hafifçe dokunup “BİİPP!” sesi çıkarabilir. Bu şekilde vücudun bölümlerini kullanarak ritimli bir şekilde söylemeye devam edebilir.
Bağlanmaya Etkisi: Şarkılar, çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici oyunlardır. Anne-baba ile ortak bir şarkı söylemek, çocuğun kendisini güvende hissetmesini ve ebeveyniyle duygusal bir bağ kurmasını sağlar.
3. Zıpla, Koş ve Takip Et Oyunu
Oyun: Koşma Oyunu
Nasıl Oynanır?
Anne-baba, çocuğuyla birlikte evde ya da güvenli bir alanda zıplama, koşma gibi fiziksel hareketler yapar. Anne-baba, çocuğuna "Beni takip et!" diyerek ona çeşitli hareketler gösterir ve çocuk bu hareketleri taklit eder.
Bağlanmaya Etkisi: Bu oyun, çocukların fiziksel ihtiyaçlarını karşılar ve enerjilerini sağlıklı bir şekilde atmalarına yardımcı olur. Taklit becerilerini ve bu beceriler aracılığıyla dünyayı anlamlandırma yetisini kazanmasına destek olur. Ayrıca, çocuk, anne-babası ile eğlenceli bir şekilde vakit geçirerek güvenli bir bağ oluşturur.
Sonuç olarak, güvenli bağlanma, bir çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesi için kritik bir rol oynar. Çocuklar, güvenli bağlanma sayesinde duygusal, bilişsel ve sosyal beceriler geliştirir. Güvenli bağlanma, onların yetişkin olduklarında güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurabilmelerinin temelidir. Bu nedenle, ebeveynlerin ve bakım verenlerin, çocuklarıyla güvenli bağlar kurmak için zaman ayırmaları ve bu süreçte duyarlı hareket etmeleri oldukça önemlidir.
ÖĞRETMEN ÇOCUK YOGASI EĞİTMENİ ASLIHAN KARADAYI